måndag 28 februari 2011

Råg med morot och russin



Jag bakade bröd i helgen igen. Mängden russin kan ökas om man vill, det var vad jag hade hemma. Det går bra att byta ut rågsikt mot rågmjöl+vetemjöl också (mitt vetemjöl var nästan slut).

Råg med morot och russin

150 g rågkross
60 g russin
600 g vatten (kokande)

50 g jäst
300 g vatten
200 g grovrivna morötter
30 g honung
250 g fint rågmjöl
400 g vetemjöl
400 g rågsikt
2 tsk salt

Mät upp rågkross och russin i en bunke och slå över det kokande vattnet. Låt stå tills det svalnat.
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt rågkrossblandningen, morötter, honung, mjöl och salt. Arbeta degen. Jäs till dubbel storlek (45-60 min?). Baka ut till två stora limpor och jäs igen (30-40 min?). Grädda i 225°C i ca 45 min.

Inga kommentarer: