lördag 18 april 2009

Två sorters bullar



Idag har jag bakat bullar. Det var länge sedan sist. Fick ett infall att jag skulle prova göra blåbärsbullar med den överblivna påsen blåbärssoppa som inte var så god att dricka. Det lyckades ganska bra tycker jag. Lite färska eller frysta blåbär i också så blir de nog ännu bättre.


Blåbärsbullar och kanelbullar
Blir ca 48 bullar (24 av varje sort)

1 msk kardemummakärnor
500 g mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
90 g socker
150 g margarin (rumstempererat)
880 g vetemjöl

Fyllning
150 g margarin
80 g socker

Kanelbullar
2 tsk kanel

Blåbärsbullar
1 påse osötat blåbärssoppspulver


Stöt kardemumman i mortel. Värm med mjölken till ca 35°C. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, socker, margarin och mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa ca 45 min.
Blanda margarin och socker till fyllningen. Dela i två delar. Blanda hälften med kanel och andra hälften med blåbärssoppspulvret (kan ev. behöva tillsätta mer socker, smaka av).
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka. Bred på den ena fyllningen och rulla ihop till en lång rulle. Skär rullen i skivor och lägg i bullformar. Upprepa med andra halvan deg och den andra fyllningen. Låt jäsa ca 30-40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200°C i ca 10 min.



Blåbärsbullarna

Inga kommentarer: