söndag 29 mars 2009

Rotfruktsrutor




Det andra brödet är efter eget recept. Eller, jag hittade på receptet medan jag höll på. Det är ofta ganska lätt, det svåra kommer sen när man ska hitta på ett namn till receptet. =P

Degen blev väldigt kompakt och tung och jäste inte så mycket. Det hade jag iofs räknat med och valde därför att göra brödet i långpanna. Limpor hade nog inte blivit så bra, väldigt platta och tråkiga gissningsvis. Har inte smakat det än av samma anledning som det förra brödet. Men gör jag det här igen så tror jag att jag ska ta lite mindre rågmjöl och mer vetemjöl istället. Och kanske lite mer jäst och/eller längre jästider, jag hade nog lite för bråttom.

Men här kommer då receptet:

Rotfruktsrutor

70 g rågkross
200 g kokande vatten
1 morot
1 rödbeta
20 g jäst
300 g vatten
40 g krossat linfrö
100 g surdeg av råg
400 g grovt rågmjöl
400 g vetemjöl special
12 g salt

Häll det kokande vattnet över rågkrosset och låt stå och svälla. Mitt stod över natt, men det räcker med att vänta tills det har svalnat.
Riv moroten och rödbetan.
Lös upp jästen i vattnet (jag använde halvljummet vatten) och tillsätt rågkross, rivna rotfrukter, linfrö, surdeg, och mjöl. Arbeta ihop degen i maskin på låg hastighet ca 10 min. Tillsätt saltet och kör på lite högre hastighet i ca 5 min.
Låt jäsa 40-60 min.
Kavla ut degen så den passar i en långpanna (smord eller med bakplåtspapper) och lägg över den där, försök få degen ända ut i hörnen.
Jäs ytterligare ca 40 min.
Grädda i 225°C i ca 35 min.


På jäsning i långpannan

Inga kommentarer: