lördag 28 mars 2009

Honey honey



Det första brödet jag bakade med min maskin blev ett bröd från boken Riddarbageriets bröd. Det bakas på en blandning av råg och vete. Enligt receptet ska det vara vetemjöl special, rågsikt och grovt rågmjöl. När jag hade börjat baka upptäckte jag att jag visst inte hade något rågsikt hemma, så jagtog vetemjöl och fint rågmjöl istället. Det blev även lite mer surdeg än vad som stod i receptet och så var jag tvungen att tillsätta mer mjöl eftersom degen blev så väldigt kladdig.

Resultatet blev ett fint och gott bröd, kanske något salt för min smak, men jag är rätt sparsam med salt. Limporna blev lite små, nästa gång blir det kanske ett enda större bröd istället.

Men här kommer då mitt lite justerade recept.

Honey

Ingredienser:
300 g vatten
30 g fast honung
50 g surdeg av råg
180 g vetemjöl special
100 g vetemjöl
120 g fint rågmjöl
50 g grovt rågmjöl
15 g jäst
12 g salt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och arbeta i maskin på låg hastighet i 3 min, öka sedan hastigheten och kör i 10 min till.
Låt jäsa i 90 min.
Dela degen i två delar och rundvrid dem. Låt vila i 10 min.
Forma till limpor på mjölat bakbord.
Låt jäsa till dubbel storlek, ungefär 60-90min.
Sätt ugnen på 250°C.
Sätt in bröden och spruta in vatten.
Sänk värmen till 220°C och grädda i 25-35 min.

Inga kommentarer: