måndag 21 september 2009

Rödbetslimpor



Den andra sortens bröd var grövre och med råg. Och med rödbetor. Kanske lite väl mycket, men det blir saftigt och gott även fast degen kan vara lite jobbig att hålla på med. För att brödet ändå skulle gå hyfsat att baka med och att det skulle jäsa ordentligt så blev det en ganska stor andel vetemjöl. Jag är inte säker på mängden vetemjöl, hade i i omgångar och blev lite osäker på hur mycket det var totalt. Det blev lite krock med det andra brödet vid jäsningen, så de här limporna fick jäsa en del av andra jäsningen i kylskåpet. Brödet blev iaf väldigt saftigt och gott.


Rödbetslimpor

300 g kokande vatten
120 g rågkross
15 g jäst
500 g vatten
440 g rivna rödbetor
75 g krossat linfrö
250 g rågsurdeg
300 g grovt rågmjöl
100 g fint rågmjöl
800 g vetemjöl special
20 g salt

Häll det kokande vattnet över rågkrosset och låt stå tills det svalnat. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt allt utom saltet och arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ca 5 min. Låt jäsa i 2 h, stöt ihop degen efter halva tiden. Baka ut till två limpor och lägg i en liten långpanna. Låt jäsa i ytterligare ca 1,5 h varav ca 1 h i kylskåp (eller jäs i rumstemperatur tills de har jäst lagom). Grädda i 200°C i ca 60-70 min.

Inga kommentarer: