fredag 25 december 2009

Vörtbröd



Till julen måste man baka vörtbröd. Jag använder ett recept som jag skrivit av från en tidning för några år sedan, med vissa justeringar. Egentligen ska två 33 cl-flaskor porter användas men jag har bara hittat 50 cl-flaskor på sistonde så det fick bli en sån och ca 1,5 dl vatten också. Brödet blev gott men det kunde gärna smakat lite mer, det kan vara så att mina kryddor var gamla, men mängden kan nog ökas iaf. Originalmängden mjöl blev alldeles för mycket, jag fick hälla av en del så den är ungefärligt uppskattad i receptet nedan. Dessutom blev det lite rågsikt, lite vetemjöl och lite rågmjöl. Kan bytas mot enbart rågsikt om man vill det, jag använde slut på några paket jag hade hemma.

Vörtbröd

2 dl russin
75 g jäst
50 cl porter
33 cl julmust
150 g vatten
1,5 dl mörk sirap
100 g smör (rumstempererat)
0,5 dl pomerans
0,5 msk nejlikor
0,5 msk ingefära
0,5 msk fänkål
1500 g mjöl (enbart rågsikt eller ungefär hälften vetemjöl och rågmjöl)
2,5 tsk salt

Lägg russinen i blöt i minst 30 min. Smula sönder jästen. Värm porter, julmust och vatten (använd det från russinen) till (max) 37°C. Lös upp jästen i degspadet, tillsätt russin, sirap, smör (skuret i mindre bitar), kryddor och mjöl och arbeta degen en stund. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare en stund.
Jäs ca 1 h och baka ut till fyra limpor som läggs i en långpanna (smord eller med bakplåtspapper), olja limporna på sidorna så de inte fastnar i varandra. Jäs ca 30 min.
Grädda i 200°C i ca 40 min. När en kvart återstår, pensla limporna med 1 msk sirap utrört i 0,5 dl vatten.

Inga kommentarer: