lördag 21 november 2009

Äpple, russin och valnötter




Det godaste bröd jag bakat? Inte alls omöjligt. Riktigt gott var det.

Äpple, russin och valnötter

100 g russin
25 g jäst
500 g vatten
60 g linfrö, krossat
400 g rågsurdeg
250 g grovt rågmjöl
250 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl special
15 g salt
80 g grovhackade valnötter
175 g skalat, urkärnat och tärnat äpple

Lägg russinen i blöt en stund innan du börjar. Lös upp jästen i vattnet (använd gärna blötläggningsvattnet från russinen). Tillsätt linfrö, surdeg och mjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta degen någon minut. Tillsätt russin, valnötter och äpple och blanda tills det gått in i degen. Jäs till dubbel storlek, ca 1,5 h. Baka ut till två limpor och låt jäsa ca 45-60 min. Grädda i 200°C i ca 40 min.

Inga kommentarer: