lördag 6 juni 2009

Tomatbullar



Planen var från början enkla bullar på vetedeg. Sen började jag fundera på om jag kanske skulle blanda i lite riven morot, men så kom jag på idén att ha i tomat och basilika. Och brödet blev riktigt gott med lite ost på. Eventuellt att jag skulle öka på mängden salt något. Och kanske en liten klick honung eller lite socker i degen också.


Tomatbullar

Dag 1
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
ca 230 g vetemjöl

Dag 2
400 g tomater på burk
några kvistar färsk basilika
50 g kruskakli
100 g grahamsmjöl
650 g vetemjöl
ca 12 g salt

Börja med att blanda rågsurdegsgrund, vatten och vetemjöl till en jämn smet. Låt stå över natten, övertäckt med plastfolie.
På morgonen dag två häller du upp tomaterna. Jag hade hela tomater på burk så jag mixade sönder dem med stavmixern. Har man passerade tomater kan man använda dem som de är. Repa bladen av basilikan och blanda ner i bunken med tomaterna. Tillsätt blandningen från dag ett, kruskakli och mjölet. Arbeta degen i ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare ett par minuter.
Jäs till dubbel storlek (för mig tog det ca 4,5 h) och stöt ihop degen ett par gånger under jäsningen. Baka ut till bullar, ca 20 st. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ca en timme. Grädda i 225°C i ca 15 min.

Inga kommentarer: